De regen, de rivier, het zijn mijn broeders
De reiger en de otter, lucht en land
En alles staat met alles in verbinding
In een cirkel, een oneindig groot verband

-- Pocahontas | Colors of the Wind
20211012_112537
de inwijding van mijn drum
20211012_134622
mijn zelfgemaakte sjamanendrum
17545404_1734357310228134_8223595960680689667_o
tijdens een cacao ceremonie in The Conscious Club in Amsterdam

De Sjamaan in mijn leven

Leven met de kleuren van de wind

 

Toen ik zo’n 6 jaar geleden begon met het werken met cacao heeft het Sjamanisme een prominente plek in mijn leven gekregen. Maar de Sjamaan kwam al op jonge leeftijd voorbij en vanuit dankbaarheid wil ik graag dit verhaal met jullie delen.

Leven met de kleuren van de wind; de Sjamaan kwam voor het eerst mijn leven binnenwandelen tijdens een geschiedenisles op de basisschool. Het ging over Columbus die Amerika ontdekte, dacht dat hij in Indië was en de mensen die daar woonde de Indianen noemde. Ik voelde toen al een directe herkenning en mijn rechtvaardigheidsgevoel werd direct wakker. Ik voelde me verbonden met de Indianen, zij woonde in de natuur in een tipi, in een community, en hadden mooie rituelen, krachtdieren en voorouders. Wow dat wilde ik ook.

Toen ik jaren later een medium ontmoette die gidstekeningen maakte en mij op die manier in contact bracht met Naku’wa  – een Sjamaan en een van mijn gidsen – voelde ik een deel van mij weer wakker worden. Ik was ondertussen al een tijdje bezig op het pad van spiritualiteit, tarot, healing en hekserij, maar het sjamanistisch deel was nog wat verstopt. Nu werd ik door mijn gids uitgenodigd om mij hier meer mee te verbinden. 
Naku’wa is een 
stille gids, ik heb hem eigenlijk nog nooit horen spreken. Zodra ik contact met hem maak, staat hij op het pad in mijn leven en wijst me de weg door mijn hart te spiegelen en ruimte te maken voor het voelen. Hij is nog steeds bij mij en is mij erg dierbaar. Ik houd van zijn stilte, zijn warme doch strenge blik in zijn ogen en zijn besluitvaardigheid. Ik ben dankbaar om met hem te mogen werken.

Mijn spirituele pad ontvouwde zich steeds meer en het sjamanisme is nooit op de voorgrond geweest maar wel altijd onderdeel geweest van het werk dat ik ondertussen deed. Tot ik zo’n 6 jaar geleden voor het eerst in contact kwam met de spirit van cacao. We hadden meteen een match en vanaf dat moment ben ik cacao ceremonies gaan begeleiden. Ik combineer mijn heks met de sjamaan in mij en begeleid vanuit die kracht en intentie ceremonies. 

Kort nadat de cacao in mijn leven kwam, werd ik uitgenodigd voor een hopi teaching. Dat was onwijs bijzonder en hier heb ik mooie inwijdingen ontvangen. Ik heb ook mijn tweede Sjamaan gids ontmoet: een echt wijze vrouw die ontzettend in verbinding staat met haar tribe. Het voelt alsof zij mij in een vorig leven onder haar hoede heeft gehad en nu in dit leven vanuit de spirit begeleid: om de rituelen die ik doe te begeleiden vanuit kennis, wijsheid en sacredness. Ik ben zo dankbaar voor haar liefde, kennis, haar hoedster kwaliteiten en al het moois dat ze me leert. 

Vandaag de dag is de Sjamaan veel en vaak in mijn leven aanwezig. Ik voel me diep verbonden met spirit, mijn voorouders, krachtdieren, de grootmoeder, moeder aarde en de hemelse vader. 
Onlangs heb ik mijn prachtige eigen sjamanendrum gemaakt. Die mij helpt tijdens ceremonies om space te houden en om de cacao te bewegen. Als rituelenmaker werk ik veel met Sjamanistische invloeden en de wijsheden die mij worden doorgegeven en ik verweef deze in mijn ceremonies en workshops. 

Aho, Ahe dank je wel! 

 

Algonquin

Prachtige ode aan het water