I'm sorry
I love You
Please forgive me
Thank you

Ho'oponopono | Heling

Ho’oponopono is een eeuwenoude helingsmethode uit Hawaï. Het geeft je de mogelijkheid om de niet fijne herinneringen op je harde schijf te transformeren en daarmee schoon je je systeem op. Het begint met de realisatie van wie we werkelijk zijn; we zijn spirituele wezens met een menselijke ervaring en niet andersom. We hebben als mensen de neiging om ons te identificeren met onze verhalen, met onze gedachten, met alles eigenlijk en zolang het fijn, mooi en leuk is vinden we het wel prima. Maar zodra het minder fijn is of zelf als pijnlijk wordt ervaren, dan gaan we in verzet. 

 De Ho’oponopono geeft je een mogelijkheid om in het leven de blokkades of pijn te transformeren. We moeten hiervoor wel gaan zien hoe het systeem werkt, namelijk dat alles wat wij als pijn ervaren slechts herinneringen zijn en dat je mag besluiten om te stoppen met de identificatie. Je laat los. 

Ik ben 100% verantwoordelijk.
Een ander essentieel inzicht is dat we 100% verantwoordelijk zijn voor alles wat er in ons leven gebeurt, jij bent namelijk de schepper van jouw leven. Wat buiten onszelf ligt is in feite niets meer dan een weerspiegeling van een gedachte, een overtuiging, een herinnering die in onszelf zit. Er zijn dus geen slachtoffers meer, en ook geen schuldigen, iedereen is alleen maar schepper van zijn eigen leven. Wel verantwoordelijk, maar niet schuldig dus…. Alles wat er in jouw leven is en komt is alleen maar een ervaring, een uitnodiging op het pad naar gelukkig leven, niets meer dan dat. Verandering begint in jou, jij bent voor 100% verantwoordelijk

De sleutel | vrede begint in mij
Als je de essentie begrijpt – in ieder geval de inzichten als waarheid te durft aan te nemen – dan is het tijd om te helen. Dit is eigenlijk heel simpel. Je herhaalt vier zinnen die de transformatie in gang kunnen zetten. De eerste; Het spijt me, omdat je 100% verantwoordelijkheid bent. Vergeef me, want vergeving is een geschenk aan jezelf. Ik hou van jou, want liefde vult je cellen met licht.
 Dank je wel, omdat je dankbaar mag zijn voor de ervaring die je weer een stapje verder heeft gebracht in het proces van heling. 
Deze vier zinnen kun je zeggen tegen elke herinnering of situatie die je tegenkomt in je leven die niet prettig is. Zodra je dit doet zet je direct het transformatieproces aan. 

Ho’oponopono en de cacao
Ik vind de Ho’oponopono techniek en de cacao een bijzondere combinatie. De cacao opent het hart, en als we in ons hart zijn is het makkelijker om toe te laten en te helen. Ik heb een hele mooie ceremonie ontwikkeld waarin diepe heling centraal staat. Er komt vaak veel emotie los, omdat we een reis maken door onze vaak pijnlijke herinneringen, maar je zult je zoveel lichter en rijker voelen als je weer de deur uit gaat. 
 Ik zal een aantal keer per jaar een speciale cacao Ho’oponopono editie geven. 

Het is niet jouw taak om liefde te zoeken,
maar slechts om alle obstakels te zoeken en te vinden
die je tegen de liefde hebt opgeworpen.

Rûmi