Er is een doorgaande levensstroom, die er altijd is; die bezit van ons kan nemen
en waar wij gehoor aan kunnen geven

Jaap Voigt | Leven & werken in het ritme van de seizoenen

De kracht van het Keltisch jaarwiel

Bezieling en leven volgens het ritme van de natuur.

De levende natuur, waar wij deel van uitmaken, volgt vaste ritmes. 
Door deze ritmes te volgen en toe te passen in je eigen leven, gaan de dingen meer natuurlijk voor je  stromen en is er minder verzet tegen het huidige moment.  

Het Keltisch jaarwiel is hier een prachtig oeroud instrument voor. Een seizoenenkalender waarin een prachtig ritme is gecreëerd: van leven naar dood, van zaaien naar oogsten, van binnen naar buiten, van dromen naar daden en van licht naar donker en weer terug. 

 Het ritme van de zon een jaarlang met als ankerpunten de 8 jaarfeesten.

Wees welkom om deze met ons te komen vieren 

 

As above, So Below
As me So are you
I follow the sun
Arms open heart true

Samhain

31 oktober, een van de twee meest magische dagen van het jaar. De sluiers tussen onze wereld en de wereld van onze overleden dierbaren zijn nu het dunst. Het heksen nieuw jaar begint en zo ook de energetische winter. Het feest van oud en nieuw, van het begin en het einde, van het leven en de dood.
Doordat de sluiers dun zijn is het ook een ideale tijd om te divineren, en je eigen paranormale gave te ontwikkelen.

Beltane

30 april - 1 mei, een van de twee meest magische dagen van het jaar. De sluiers tussen de werelden zijn weer dun. Het is de ideale tijd om contact te maken met de magische natuurwezens. Beltane is een vruchtbaarheidsfeest. De zomer gaat beginnen en dat moeten we vieren. De zon is veel aanwezig en de dagen worden steeds langer. Wat wil jij vieren en waar wil jij je vuur aan geven?

Yule

Midwinter rond 20-22 december, de zonnegod bereikt de onderwereld en de dagen zijn kort. Het is de tijd om helemaal terug te keren naar je eigen binnenwereld, Yin, om daar te vertoeven en ons warm te houden aan de liefde van ons eigen hart en de harten van onze dierbaren. Het is een magische tijd, waarin we in de donkerste nachten weer ruimte kunnen maken voor het licht dat weer gaat komen.

Litha

Midzomer rond 20-22 juni bereikt de zon weer zijn hoogtepunt en zijn de dagen het langst. De energie is nu helemaal Yang en we treden naar buiten, vol energie. Midzomernacht vieringen worden over de hele wereld gevierd, we kijken samen naar de ondergaande zon, dansen en feesten om in de ochtend op het oosten de zon weer te verwelkomen

Imbolc

Op 1 februari vieren we Imbolc, wat letterlijk 'in de buik' betekent. Het nieuwe leven bevindt zich in de buik van moeder aarde. Dit is het prille begin van de lente, de dagen worden weer iets langer en het is voelbaar. Het is de eerste van drie zaaifeesten. Rond Imbolc is het altijd heel fijn om je te richten op inspiratie en creativiteit, de geboorte van nieuwe ideeën. Houd het wel nog even dicht bij je maar laat het vuur van inspiratie maar branden.

Lammas

Op 1 augustus vieren we Lammas: het eerste oogfeest. De zon staat nog steeds hoog, al worden de dagen stiekem weer wat korter. Het is het eerste oogstfeest en een goed moment om stil te staan bij wat je wil gaan oogsten. Lammas staat ook bekend als het feest van het graan. We maken graanpoppetjes, bakken brood en maken een cirkel van graanhalmen.


Ostara

Het is de tijd om uit je ei te komen, om geboren te worden, en om heerlijk te genieten van de nieuwe levensenergie die overal om je heen aanwezig is. Het is midden lente en de zon neemt in kracht toe en het is precies even lang dag als nacht, de equinox. Je zal merken dat je energie weer toeneemt en zo ook de zin om lekker naar buiten te treden. Ostara vraagt je; wat wil je de komende tijd laten groeien?

Mabon

De herfst equinox: de tijd om de balans op te maken. Zo rond 21 september zijn dag en nacht weer in balans, en vanaf dat moment gaan de dagen echt weer korter worden. Het is een oogstfeest en een dankbaarheidsfeest, er is zoveel overvloed te vinden in de natuur maar ook zeker in jezelf. Stel jezelf de vraag: waar ben ik dankbaar voor? en zie hoe overvloedig je bent.
Samhain | Ontmoetingen tussen leven en dood

Samhain - Ontmoetingen tussen leven en dood

Op zondag 31 oktober is het Samhain, de meest magische dag van het jaar. Op deze dag zijn de sluiers tussen deze wereld en de wereld van onze overleden dierbare het dunst. Rondom deze periode kunnen we gemakkelijker contact maken met hen die niet meer bij ons zijn, onze gidsen en de engelen. Samhain is in de oude religie de start van het nieuwe jaar, het einde en het begin, het oud en nieuw, het laatste oogstfeest, het is nu tijd om naar binnen te keren, naar de onderwereld, onze binnenwereld te reizen, om daar als de zon op het z’n laagst is op 21 december met Yule het licht weer te verwelkomen. 

Samhain ceremonie
Tijdens ceremonie staan onze overleden dierbare en/of onze voorouders centraal.
We zetten ze in het licht, we vieren, rouwen, eren en verbinden ons met hen. Naast de ontmoetingen tussen leven en dood, nemen we ook afscheid van de dingen die we niet meer willen vast houden. 

Voor deze Samhain ceremonie heb ik een speciale rituelen ontwikkeld en een geleidde meditatie gemaakt, zodat je deze dag in de diepte te kunt ervaren en beleven. 

  • We starten altijd met het kort voorstellen en neerzetten van je intentie
  • Maken van een heilige cirkel, uitnodigen van spirits, de elementen, de god en de godin.
  • Ritueel om jou dierbare uit te nodigen en in het licht te zetten (om mee te nemen)
  • Korte meditatie om af te stemmen en te kijken naar wat we niet meer willen vasthouden
  • Stilte wandeling naar het water
  • Water ritueel: Wat wil ik niet meer vasthouden
  • Verbinding en ons laten dragen door oeroude wijsheid van het water – terug lopen met watermantra
  • Diep geleidde meditatie door de sluiers naar wereld tussen de werelden
  • We eindigen de ceremonie met het delen van onze ervaringen.

De ceremonie zal ondersteund worden door klank en muziek en is toegankelijk voor mensen met of zonder ervaring met ceremonies of de jaarfeesten.